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Code Interpretation: 2012 IRC Interpretation 14 
 
Date: 1/13/2014 
 
Code/ Edition: 2012 International Residential Code (IRC) 
    2012 International Building Code (IBC) 
 
Section(s): IRC Section R401 Foundations General; IBC Sections 1803.5.3 and 1808.6 
 
Subject: Clarification of the definition of “Expansive Soil” to be used in the determination 

of suitable soils (e.g. in situ and structural fill) for building pads and foundation 
backfill. 

 
Question: Can expansive soil (e.g. clay, silty clay) be used as fill material under a 

foundation? 
 
Answer: Yes, conditionally; however, in most cases: No. 
 
Commentary: Expansive Soil is defined by the International Building Code (IBC) Section 

1803.5.3 as: 
 
 “Soils meeting all four of the following provisions shall be considered expansive, 

except that tests to show compliance with Items 1, 2 and 3 shall not be required 
if the test prescribed in Item 4 is conducted: 

 
1. Plasticity index (PI) of 15 or greater, determined in accordance with ASTM 

4318. 
 
2. More than 10 percent of the soil particles pass a No. 200 sieve, determined 

in accordance with ASTM D 422. 
 

3. More than 10 percent of the soil particles are less than 5 micrometers in 
size, determined in accordance with ASTM D 422. 

 



4. Expansion index greater than 20, determined in accordance with ASTM D 
4829.” 

 
IRC Section 401.4.2 states expansive, compressible and shifting soils (e.g. clay, silty clay) 
shall be not used as fill material unless stabilized within each active zone by chemical, 
dewatering or presaturation. 
 
IBC Section 1808.6 states “foundations for buildings and structures founded on 
expansive soils shall be designed to resist differential volume changes, removed or 
stabilized by chemical, dewatering, presaturation or equivalent techniques.” 
 
Note: Foundations in areas of expansive soils and/ or found to be with an allowable 
bearing capacity of less than 1,500 psf, determined by a soils investigation; are likely to 
be removed, redesigned, installed and tested in accordance with accepted engineering 
practices capable of accommodating all loads according to IRC Section R301 or IBC 
Section 1801.2.  
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